שבץ מוחי CVA

התועלת הטיפולית של שיטת RGM בוססה לראשונה בטיפול בחולי שבץ מוחי (באנגלית: CVA, המכונה גם דימום מוחי או אוטם מוחי). המחקר המדעי הראשון שבוצע היה ניסוי מבוקר (כלומר עם קבוצת ביקורת), עם חלוקה אקראית של המשתתפים לקבוצות הניסוי, על השפעת שיטת RGM על אנשים בשלב הכרוני, לאחר שבץ מוחי. ניסוי זה הראה – בין היתר – שיפור בתפקודים הבאים:

  • שיווי משקל,
  • ריכוז,
  • זיכרון גישה אקראית,
  • הליכה
  • כוח אחיזה

 

נא המשך לקרוא, מטה

"בדצמבר 2016 עברתי שבץ מוחי (CVA) בהמיספרה השמאלית שלי והייתי משותקת בצד ימין. לאחר שישה חודשי שיקום הצלחתי שוב ללכת, אבל רגל ימין שלי כל הזמן התנדנדה ימינה. לא יכולתי להרים את זרועי הימנית מעל גובה הכתף ויד ימין לא פעלה כלל. מה שבאמת היה מטורף זה שכשפיהקתי, ידי הימנית עלתה באופן אוטומטי. כשניסיתי להשתמש ביד או בזרוע ימין, הן רעדו מאוד. היו לי גם בעיות למצוא מילים, וזה מאוד מעצבן!
בשנת 2019 התחלתי לתרגל את שיטת RGM. כיום (בשנת 2021) יש שיפור ניכר:

• אני שוב הולכת בקו ישר (במקום עם נטייה ימינה)
• אני יכולה להגיד כל מילה שאני רוצה, אם אני לא עייפה מדי. הבעיות של מציאת מילים צומצמו מאוד
• זרועי (כמעט תמיד) עושה את מה שהיא אמורה לעשות
• כשאני מפהקת, ידי כבר לא עולה והיא כבר לא רועדת כשאני משתמשת בה.


אני מאד מרוצה משיעורי ה-RGM שלי! הם עזרו לי כל כך! גם עכשיו, ארבע וחצי שנים לאחר השבץ המוחי, תפקודים עדיין יכולים להשתפר.

באוניברסיטת גטבורג בשוודיה נחקרו ההשפעות של RGM על החלמה לאחר שבץ מוחי (השלב הכרוני). בשנת 2017 יצא לאור פרסום על תוצאות הניסוי, שבוצע באופן מבוקר (עם קבוצת ביקורת), עם חלוקה אקראית של המשתתפים לקבוצות הניסוי. לאחר מכן, ב-2018, פורסם החלק האיכותני של הניסוי. את התוצאות ניתן למצוא בקישורים הבאים:

הערה: מידע זה עדיין מציג את שמה הקודם של השיטה כי רק משנת 2015 השיטה נקראת RGM.

מאמניRGM עוזרים לאנשים עם נזק מוחי לשקם את האמון ביכולות הגופניות שלהם ואת ההרגשה של 'להיות אנושי' ולא 'מוגבל לצמיתות'. מעל לכל, השיטה נותנת להם תקווה והשקפה חיובית. משמעותו של נזק מוחי לא חייב להיות סיום החיים המאושרים. עם גירויים וסביבה נכונים, שיטת RGM יכולה לאפשר התקדמות והתאוששות (חלקית) לאנשים רבים עם נזק מוחי. באמצעות גירוי תנועה וגירוי חושים שונים בו-זמנית, יכולים להיווצר במוח קשרים ורשתות חדשים, כך שניתן לשפר או לשחזר (חלקית) תפקודים שאבדו. תהליך זה נקרא " גמישות מוחית"(NEUROPLASTICITY).

תרגול עם אנשים עם פגיעות מוחיות הוא לעתים קרובות מאתגר, עבור מאמן בשיטת RGM. אחרי הכל, אין שני אנשים פגועי מוח זהים. לכן, התוכנית חייבת תמיד להיות מותאמת באופן אישי. התאמה זו כוללת את התאמת הגירויים (מוזיקה) .חשוב שהמשתתף, יאהב את המוזיקה שנבחרה, המאמץ שהמשתתף יכול להתמודד אתו, תפקודי המוח שנפגעו אצלו, ועוד. מסיבה זו, טוב לקיים תרגולי RGM פרטניים, במיוחד בהתחלה. כעבור זמן מה, אם יש שיפור במצב של המשתתף, כדאי לשקול השתתפות בקבוצה
ייעודית לאנשים שמתמודדים עם שבץ מוחי.

במהלך התרגיל אני מרגיש יותר מרוכז,אני מצליח יותר וזוכר יותר.

מרגש לראות או לשמוע מה אנשים עדיין יכולים לעשות אחרי שהשתפרו(ושמרו על השיפור), אפילו שנים לאחר נזק מוחי. בן זוגה של משתתפת בשם מרלין אמר: 'מרלין הקודמת שלי חזרה אליי'. כמטפלת, זה תמיד מאד משמעותי עבורי.

שמונה עשרה שנים לאחר שנגרם לי נזק מוחי כתוצאה מתאונת אופנוע, התחלתי לתרגל RGM במעון יום בעיר איידה בהולנד, שעה בשבוע. לאחר מספר חודשים, אשתי ואני התחלנו להבחין בשינויים בתאום בין החשיבה שלי לתנועות שלי. השינויים הגדולים ביותר היו בתנועות שלי, שהפכו לחלקות יותר. שמתי לב לכך בעת נהיגה, ריצה (אני כבר לא מועד!) וסקי.
כשאני מנגן בגיטרה אני יכול להמיר את התווים לנגינה. אני יכול לנגן שוב מספר יצירות.
אני יכול שוב להפליג בסירה שלי, כי אני מבין את כל הפעולות השונות. בקיצור שיטת RGM עזרה לי מאד!

שיעור RGM במרכז שיקום

סרטון זה צולם במרכז השיקום De Hoven שבהולנד. בסרטון זה, למרות שהוא בהולנדית, ניתן להתרשם משיעורRGM שמעבירה קלינאית תקשורת בשם Joke Arends לקבוצת אנשים הסובלים מפגיעה מוחית. השיטה משמשת כחלק מתהליך השיקום של אנשים אלו. חלק מהמשתתפים סיימו את תכנית השיקום שלהם אך סירבו להפסיק את התרגול, בטענה שהם ממשיכים להשתפר. בסרטון, המשתתפים מציגים את כישוריהם ומשתפים את סיפורי (ההצלחה) שלהם.